Portret


IRIS DE GROOT

“HET STIPENDIUM HEEFT ME EEN

PROFESSIONELE BOOST GEGEVEN”

Ieder jaar reikt de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium uit. Een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars bedoeld om nieuw werk te realiseren. Iris de Groot won de prijs in 2014, een jaar later presenteerde ze haar werk in het CBK. “Sindsdien is er heel veel aandacht voor het werk…”

“Het idee voor mijn boekje Mamma? – Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder speelde al een tijdje, maar omdat er brood op de plank moest komen, zou het waarschijnlijk een bijprojectje worden, naast mijn andere werk. Ik had geen idee hoe lang ik erover zou doen en wanneer het eindelijk af zou zijn. Doordat ik het Hendrik de Vriesstipendium won, kon ik er fulltime aan werken. Ik heb het boekje in eigen beheer uitgegeven. Toen het af was kon ik het presenteren tijdens Wildvang (een talentevent, red.) in het CBK. Sindsdien is er heel veel aandacht voor het werk; ik merk dat het issue heel goed begrepen wordt en het komt op goede plekken terecht, zoals bij zorginstellingen en Jeugdbescherming. Vanuit die hoek krijg ik nu ook opdrachten, bijvoorbeeld om lezingen te geven en deel te nemen aan symposia over het onderwerp. Dat is een mooie aanvulling op het freelance werk dat ik al deed in illustratie en animatie.”

Iris de Groot won Hendrik de Vriesstipendium

MAMMA

“Verder is dankzij de publiciteit rondom Mamma? mijn netwerk binnen de gemeente aanmerkelijk groter geworden. Je leert gewoon heel veel mensen kennen. Ook leer je jezelf tijdens het proces beter kennen. Maar de belangrijkste impact van het Hendrik de Vriesstipendium was voor mij dat het me een professionele boost heeft gegeven. Ik kon me volledig richten op het project, waardoor het veel sneller ging en ik bovendien een stuk steviger in mijn schoenen kwam te staan.”

Renée Dannis

Jenne Hoekstra

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2017/08/07/276">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Marthe krijgt bewijs van erkenning

Marthe van de Grift heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. "Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen..."

LEES MEER >

Esme in haar nopjes met prijs

Esmé van den Boom heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2018 in de categorie literatuur gewonnen. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad