Portret


IRIS DE GROOT

“HET STIPENDIUM HEEFT ME EEN

PROFESSIONELE BOOST GEGEVEN”

Ieder jaar reikt de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium uit. Een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars bedoeld om nieuw werk te realiseren. Iris de Groot won de prijs in 2014, een jaar later presenteerde ze haar werk in het CBK. “Sindsdien is er heel veel aandacht voor het werk…”

“Het idee voor mijn boekje Mamma? – Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder speelde al een tijdje, maar omdat er brood op de plank moest komen, zou het waarschijnlijk een bijprojectje worden, naast mijn andere werk. Ik had geen idee hoe lang ik erover zou doen en wanneer het eindelijk af zou zijn. Doordat ik het Hendrik de Vriesstipendium won, kon ik er fulltime aan werken. Ik heb het boekje in eigen beheer uitgegeven. Toen het af was kon ik het presenteren tijdens Wildvang (een talentevent, red.) in het CBK. Sindsdien is er heel veel aandacht voor het werk; ik merk dat het issue heel goed begrepen wordt en het komt op goede plekken terecht, zoals bij zorginstellingen en Jeugdbescherming. Vanuit die hoek krijg ik nu ook opdrachten, bijvoorbeeld om lezingen te geven en deel te nemen aan symposia over het onderwerp. Dat is een mooie aanvulling op het freelance werk dat ik al deed in illustratie en animatie.”

Iris de Groot won Hendrik de Vriesstipendium

MAMMA

“Verder is dankzij de publiciteit rondom Mamma? mijn netwerk binnen de gemeente aanmerkelijk groter geworden. Je leert gewoon heel veel mensen kennen. Ook leer je jezelf tijdens het proces beter kennen. Maar de belangrijkste impact van het Hendrik de Vriesstipendium was voor mij dat het me een professionele boost heeft gegeven. Ik kon me volledig richten op het project, waardoor het veel sneller ging en ik bovendien een stuk steviger in mijn schoenen kwam te staan.”

Renée Dannis

Jenne Hoekstra

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2017/08/07/276">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >

Stipendium is welkome stok achter deur

Nick ter Wal heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2017 in de categorie literatuur gewonnen. Voor Ter Wal een aangename verrassing en naar eigen zeggen een stok achter de deur om er nu echt werk van te maken. "De bokaal die bij de prijs hoort, staat nu op mijn schrijfbureau, zodat ik niet vergeet dat ik een boek moet schrijven..."

LEES MEER >

Er kan zo veel met het medium strip

Op de Grote Markt is een strip van Jan-Willem Spakman te zien. Hierin introduceert hij het Groninger Forum als nieuweling die de stad leert kennen. Hulp hierbij krijgt hij van een oude bekende, de Martinitoren. Een gesprek met de jonge stripmaker: “Uiteindelijk is het Forum een jong en naïef figuurtje geworden…"

LEES MEER >

Terugkerende kunst Gabriel Lester zorgt voor hersen-gymnastiek

Nu in het Groninger Museum: de expositie The Return of Lesters Loops van Gabriel Lester. Een soort homecoming voor de kunstenaar die opgroeide in Pieterburen: "Hier ben ik ooit begonnen met het werken met loops..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad