Portret


GRONINGER MUSEUM LOGISCHE PLAATS VOOR TERUGKERENDE KUNST GABRIEL LESTER

“TEGENSTRIJDIGHEDEN IN MIJN WERK

ZORGEN VOOR HERSENGYMNASTIEK”

Nu te zien in het Coop Himmelb(l)au paviljoen van het Groninger Museum: de expositie The Return of Lesters Loops van Gabriel Lester (1972. Voor de kunstenaar die opgroeide in Pieterburen, maar ondertussen in Amsterdam woont en werkt, is de titel van zijn solotentoonstelling een persoonlijke. “Deze expositie is voor mij een soort homecoming. Hier ben ik ooit begonnen met het werken met loops.” Naast de tentoonstelling in het museum zie je een nieuw werk van hem in de Hortus Haren…

Gabriel Lester groeide op in Noord-Groningen in een coöperatieve commune, een plek waar veel creativiteit te vinden was. “Mijn ouders komen allebei uit een creatief nest en daar heb ik van geprofiteerd. Mijn opa was filmproducent, mijn vader acteur en mijn moeder kunsthistorica. Al met al heb ik een erg vrije jeugd gehad met ouders die veel met cultuur bezig waren. Dat stimuleert enorm en heeft mijn kunstenaarschap uiteraard beïnvloed.” Lester studeerde onder andere aan St. Joost Akademie voor Kunst en Vormgeving in Breda en de Rijksakademie van Beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn tentoonstelling The Return of Lesters Loops in het Groninger Museum keert hij terug.

BLOEDSOMLOOP

The Return of Lesters Loops draait om herhalingen, cycli en cirkels. Het is een onderzoeksgebied dat Lester mateloos fascineert. “Ik vind inspiratie in de gedachte dat alles zich herhaalt en dat die herhalingen weer samen een geheel vormen. Het functioneren van het menselijk lichaam is in feite een geheel aan constante herhalingen: hartslagen, bloedsomloop, ademen, enzovoort. Het gaat daarbij om de dynamiek van de voortdurende beweging.”

Die inspiratie vertaalt Lester in werken van verschillende vorm. Naast zijn tentoonstelling in het museum, maakte de kunstenaar recent een nieuw, permanent werk voor de Hortus Haren. Het gaat om een cirkelbrug in de nieuwe Hondsrugtuin, die is opgebouwd vanuit de gedachte dat het patroon je dwingt meerdere kanten op te bewegen om uiteindelijk naar de overkant te komen. Die gedachten komen organisch tot stand. “Terwijl ik nadenk over een project of thema ben ik niet op zoek naar een oplossing, maar eerder naar een dilemma,” vertelt Lester. “Het doet er niet toe of dit nu film, sculptuur, literatuur of architectuur is. Ik wil in een vorm iets vinden dat vragen oproept, dat er tegelijk echt is en in de fantasie bestaat.”

Gabriel Lester

GEEST LENINGEN

“De brug in de Hortus is er echt, maar het wil het beeld oproepen van iets dat vergankelijk is zoals waterrimpelingen,” legt de kunstenaar uit. “Dat die twee tegenstrijdigheden elkaar vinden, dat is precies wat ik zoek. Dit zorgt voor een soort hersengymnastiek. Mensen moeten denken en voelen en associëren tegelijk, dat is een manier om de geest te lenigen. Het zijn daarmee bouwstenen om mensen beter te leren denken, kijken en leven.”

“Vorig jaar heb ik een tentoonstelling samengesteld van een weerfotograaf die wolken fotografeerde en stenen verzamelde. Het ene – de wolk – is nooit vast en altijd verdwenen, de ander – de steen – is altijd vast en altijd aanwezig. Zulke tegenstrijdigheden, die tegelijk samen een chemie kunnen vormen, dat spreekt me aan.”

VERHALENVERTELLER

Lester beperkt zich niet tot een enkele uitingsvorm, maar gebruikt middelen en vormen die zich aandienen. Zo spelen film, muziek en geluid een belangrijke rol in zijn werk. “Ik ben in feite een verhalenverteller, die film heeft gestudeerd. Film is het medium dat alle kunstvormen in zich verenigt: licht, geluid, fotografie, muziek, theater, mode, enzovoort. Doordat ik als filmmaker denk en werk, kan ik met alle mogelijk media werken, zolang het ‘verhaal’ maar wordt verteld.”

De expositie in het Groninger Museum is ‘een soort homecoming’ voor Lester. “Hier ben ik ooit begonnen met het werken met loops. Het is daarom logisch dat je eens terugkeert en het verklaart de titel van mijn expositie.” Vanwege de omvang van de expositie is het verhaal in deze tentoonstelling heel inzichtelijk geworden. Lester hoopt dat bezoekers het cyclische van het werk vatten. “Dat zij rondlopen met vragen over het leven dat zij leven, en hoe dit in relatie staat tot de dood. De tentoonstelling gaat uiteindelijk over een eindeloze reis tussen leven en dood. Ik hoop dat bezoekers daarbij de gedachten durven te matigen, dus begrippen oprekken en ideeën flexibel maken.”

ONTLEDEN

Op de vraag welk beeld de bezoeker van Lester als mens en kunstenaar krijgt als hij het getoonde werk ziet, is hij voorzichtiger. “Hoe beter men mijn kunst kan lezen, hoe meer men mij ook herkent. Ik maak constant keuzes, die heel persoonlijk zijn, maar dat zien mensen pas als ze de werken gaan ontleden. Maar hopelijk weten ze daarna vooral beter wie ze zelf zijn. Iets in de kunst van een ander herkennen is ook herkenning van onszelf én herkenning van de kunstenaar, want als jij hem snapt, dan snapt hij jou ook.” Om af te sluiten met: “Nou, een beetje.”

De tentoonstelling The Return of Lesters Loops is nog t/m 29 oktober 2017 in het Groninger Museum te zien. Het kunstwerk De Rimpeling staat in de nieuw aangelegde Hondsrugtuin in de Hortus Haren.

Stefan Nieuwenhuis

Ksenia Kolesnikova (portret), Harshvir Oberai (filmstill)

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2017/08/24/260">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Marthe krijgt bewijs van erkenning

Marthe van de Grift heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. "Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen..."

LEES MEER >

Esme in haar nopjes met prijs

Esmé van den Boom heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2018 in de categorie literatuur gewonnen. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad