vraag & antwoord


JAN-WILLEM SPAKMAN TEKENDE STRIP VOOR GROTE MARKT

“ER KAN ZOVEEL

MET HET MEDIUM STRIP”

Sinds half oktober is op de Grote Markt een strip van Jan-Willem Spakman (Amersfoort, 1992) te zien. Hij is de 7e Groninger striptekenaar die op verzoek van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) de veranderingen in de binnenstad heeft verbeeld. Spakman, die tekent onder de naam Wimpie Comics, introduceert in zijn strip het Forum als nieuweling die de stad leert kennen. Hij krijgt hierbij hulp van een oude bekende, de Martinitoren. Een gesprek met de bevlogen, jonge stripmaker: “Uiteindelijk is het Forum een jong en naïef figuurtje geworden dat in de Martinitoren een soort mentorfiguur vindt…”

Wat is je achtergrond?
“Het begon bij mij als bij zoveel anderen. Ik teken al mijn hele leven gekke plaatjes en stripjes en daarom wilde ik iets gaan doen in de kunsten. Toen bleek er aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle gewoon een opleiding te bestaan om striptekenaar te worden, richting Comic Design. Toen was de keuze snel gemaakt. Na mijn opleiding ben ik zo snel mogelijk op zoek gegaan naar opdrachtgevers. Na een jaartje kon ik mijn schoonmaakbaantje opzeggen en fulltime bezig met striptekenen. Sinds drie jaar werk ik voor Quest Junior en maak ik cartoons voor stadsblog Sikkom. Daarnaast geef ik striptekenles en workshops.”

Hoe heeft de opleiding aan ArtEZ je gevormd?
“Op veel verschillende manieren. Uiteraard leer je door gewoon heel veel te tekenen. De opleiding focust op de narratieve aspecten van kunst, over hoe je een verhaal vertelt met plaatjes. Maar je leert vooral jezelf kennen: je eigen proces, interesses, sterke kanten en verbeterpunten. Ook ben ik tijdens mijn academietijd al veel naar stripbeurzen gegaan met eigen boekjes. Dat is een goede leerschool. Daar kom je gevestigde tekenaars tegen en via hen krijg je een goed beeld van het werk en alles wat erbij komt kijken. Maar ik denk dat ik uiteindelijk het meeste heb geleerd van mijn medestudenten. Je trekt veel met elkaar op en je ziet elkaar groeien door de jaren heen. Dat is gaaf. Ik was heel jong toen ik begon aan de academie, dus ik ben een heel eind volwassen geworden op ArtEZ. Een heel eind ook niet trouwens. Dat komt ook niet meer goed denk ik.”

Het kind in jezelf?
“Ja, zoiets denk ik…”

Jan-Willem Spakman voor zijn strip op de Grote Markt

En nu dus een strip op de Grote Markt? Met welk idee begon je aan dit project? Hoe heb je het aangepakt?
“De strip moest over het Groninger Forum gaan. Ik geloof in het nieuwe Forum en daarom wilde ik het Forum als figuurtje laten schijnen. Ik wilde het van het begin af aan een positief verhaal laten zijn, en dan het liefst in een aantal korte strookstrips (krantenstrip van drie plaatjes, red.). Het hoofdpersonage wilde ik per se het Forum zelf laten zijn, met een bijrol voor zijn buurman, de Martinitoren.”

Hoe bepaalde je karakter van het Forum?
“Nou, het Forum is nieuw en dus jong. Daarom is hij uiteindelijk een jong en naïef figuurtje geworden dat in de Martinitoren een soort mentorfiguur vindt. Beide gebouwen kunnen spreken, dat is praktisch, omdat je dan tekstuele grappen kunt maken. Dat maakt de strip toegankelijk.”

Wat heb je van het project geleerd?
“Het was interessant. De opdracht is een unieke kans om je werk onder de aandacht van veel Groningers te brengen. Daar ben ik heel gelukkig mee. Ook in de voorbereidingsfase was het boeiend. Je hebt bijvoorbeeld een heel brede doelgroep, dus je kunt niet al te specifiek zijn. En je moet niet te veel willen uitleggen. Alles moet helder zijn. Dit was een goede leerschool.”

Je bent niet de eerste, maar 7e tekenaar in deze estafette. Heb je bij je werk aan het project ook gekeken naar wat je collega’s voor je hebben gedaan?
“Uiteraard. Het mooie is dat al mijn voorgangers een heel eigen vorm en stijl hebben in het vertellen van een verhaal. Veel van hen hebben een hoog kunstzinnig gehalte. Ik wilde toch wat meer een strip-strip maken zoals de meesten het van mij kennen. Ik hoop dan ook dat de hele reeks een mooi beeld geeft van de verscheidenheid die de strip biedt, want er kan veel met dit medium.”

Is het de eerste keer dat een strip van je op straat is te zien?
“Wel op deze manier, hoewel ik ook een keer etalageruiten heb betekend.”

Wat vind je van het idee van strips in de openbare ruimte?
“Strips passen uitstekend in de openbare ruimte. Behalve dat ze een esthetische waarde hebben, is de strip een fantastisch visueel medium dat ideaal is om boodschappen mee uit te dragen. Zaken uitleggen met beeld in plaats van tekst komt altijd veel beter over. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel gaaf om strips te maken over de Groninger geschiedenis. Wie was Bommen Berend en wat vieren we eigenlijk? Over het Ontzet moét echt een strip gemaakt worden, dat is zo’n mooi verhaal. En dan delen van de strip op de locaties zelf laten zien. Zo gaat het verhaal nog meer leven. Dat je weet: hier is het allemaal ooit gebeurd.”

Ben je hier al mee begonnen?
“Nee, maar als iemand me vraagt het te doen, begin ik direct.”

De strip van Jan-Willem Spakman op de Grote Markt is nog t/m september 2018 te zien. Eerdere strips die op de Grote Markt waren te zien, vind je op www.cbkgroningen.nl. De strips zijn een initiatief van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en komen tot stand in samenwerking met de projectmanager Grote Markt Oostwand en Forum en partners van het Nederlands Stripmuseum, het Groninger Forum en de ondernemers uit de buurt.

Stefan Nieuwenhuis

Jenne Hoekstra

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2017/10/30/er-kan-zo-veel-met-het-medium-strip">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Marthe krijgt bewijs van erkenning

Marthe van de Grift heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. "Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen..."

LEES MEER >

Esme in haar nopjes met prijs

Esmé van den Boom heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2018 in de categorie literatuur gewonnen. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad