vraag & antwoord


NICK TER WAL WIL NIET TEVEEL AAN LEZER DENKEN

“HET STIPENDIUM IS VOOR MIJ

EEN WELKOME STOK ACHTER DE DEUR”

Nick ter Wal (1983) heeft zaterdag 9 december tijdens het talent-event Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) het Hendrik de Vriesstipendium 2017 in de categorie literatuur gewonnen met zijn voorstel voor een schrijversbiografie over Ferdinand Langen. Voor Ter Wal een aangename verrassing en naar eigen zeggen een stok achter de deur om er nu echt werk van te maken. “De bokaal die bij de prijs hoort, het rode hert, staat nu op mijn schrijfbureau, zodat ik niet vergeet dat ik een boek moet schrijven…”

Het juryrapport was er duidelijk over. Het voorstel van Nick ter Wal gaat over ‘een boek dat er moet komen’: met zijn werkplan maakt hij de jury nieuwsgierig naar zowel de persoon Ferdinand Langen als ook de fascinatie die deze schrijver op Ter Wal als mens, schrijver en journalist uitoefent.

Ferdinand Langen is niet bepaald een klinkende naam voor een biografie, toch?
“Het zijn vaak de randfiguren in de literatuur die veel te vertellen hebben, een mooi tijdsbeeld kunnen neerzetten, omdat ze allerlei later beroemd geworden schrijvers en dichters hebben meegemaakt. Om een mooi verhaal over Hans Andreus of Gerard Reve te horen moet je niet bij die twee zijn, maar bij iemand die ze van nabij heeft meegemaakt. Ferdinand Langen was zo iemand.”

Geef eens een voorbeeld?
“Hij heeft in en kort na de oorlog in verschillende kringen verkeerd: hij at Chinees met een straatarme Lucebert en nodigde Gerard Reve uit om te komen logeren. Belangrijker nog is dat Langen een paar romans heeft gepubliceerd die niet onder doen voor de verhalen van Carmiggelt, maar op een of andere manier zijn die boeken in de vergetelheid geraakt. Je zou dus kunnen zeggen, dat ik Ferdinand Langen ook recht wil doen met een boek dat aan hem is gewijd.”

Nick ter Wal wint Hendrik de Vriesstipendium literatuur tijdens Wildvang in het CBK

Wie was Langen eigenlijk?
“Ferdinand Langen was een schrijver, die vroegtijdig ophield met schrijven om in plaats daarvan de marketing in te gaan. Dat speelde in de jaren ’60. Dus zeg maar in een tijdperk waarin de marketing pas werd uitgevonden. Je zou kunnen zeggen dat Ferdinand dus een pionier was. En hij was van invloed op bekende schrijvers uit zijn tijd. Maar zoals wel vaker het lot van pioniers is: hij is een voetnoot geworden in de werken van schrijvers als Simon Carmiggelt en Gerard Reve.”

Hoe maak je het interessant voor de leek? Wat zet je bijvoorbeeld op het achterplat om het boek aan te prijzen?
“Geen idee. Ik heb altijd het credo van A.L. Snijders in mijn hoofd: ‘Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk. Dat doe ik ook echt niet. Ik schrijf alleen op wat ik zelf graag zou willen lezen.’”

Met het stipendium staat het echte werk nu voor de deur. Hoe ga je vanaf nu aan de slag? Heb je een deadline voor jezelf?
“Ik moet nog even bijkomen van de toekenning. Ik zal moeten beginnen bij de bronnen: de gepubliceerde boeken van Langen, de correspondenties met Langen die in het Literatuurmuseum in Den Haag worden bewaard en verder wat er aan archivalia nog bij de familie aanwezig is.”

Heb je al een idee hoe het eruit komt te zien?
“Uh, nee. Hiervoor moet ik echt tijd nemen. Ik weet nu echt nog niet of het uiteindelijk een boek of een reeks artikelen wordt. De vorm komt schrijvenderwijs.”

Hoe kijk je trouwens terug op de avond?
“Ik ben zeer gelukkig met de kans die het stipendium me biedt. Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat het boek zónder het stipendium na twee of drie pogingen was gestrand.”

Naast de geldprijs van 6.000 euro is aan het stipendium ook een bedrag van 1.000 euro gereserveerd voor het aantrekken van een coach naar keuze. De uitgave van Ter Wal verschijnt eind 2018 bij Uitgeverij Passage.

Hendrik de Vries (1896-1986) behoort tot de grootste Nederlandse dichters van de 20ste eeuw. Naast zijn literaire werk tekende en schilderde hij. Naar dit bijzondere dubbeltalent noemde de gemeente Groningen het Hendrik de Vriesstipendium. Een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld om nieuw werk te realiseren. Kunstenaars en schrijvers die voor het stipendium in aanmerking willen komen, kunnen hiervoor een plan indienen. Een jury bekijkt de plannen en adviseert het college van Burgemeester & Wethouders welke schrijver en welke kunstenaar aan te wijzen als winnaar. Lees ook het artikel over de winnaar beeldende kunst: Koos Buist.

Stefan Nieuwenhuis

Niels Knelis Meijer

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2017/12/12/het-stipendium-een-welkome-stok-achter-deur">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Marthe krijgt bewijs van erkenning

Marthe van de Grift heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. "Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen..."

LEES MEER >

Esme in haar nopjes met prijs

Esmé van den Boom heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2018 in de categorie literatuur gewonnen. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad