actueel


MARTHE VAN DE GRIFT VAT HET GOED SAMEN: SUPERRAAR EN SUPERLEUK

“HET STIPENDIUM VOELT ALS

EEN BEWIJS VAN ERKENNING”

Tijdens de succesvolle en drukbezochte vijfde editie van het talent-event Wildvang afgelopen zaterdag in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) heeft fotografisch kunstenaar Marthe van de Grift het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Cultuurwethouder Paul de Rook overhandigde haar de felicitaties en de prijs. Van de Grift reageerde opgetogen over de toekenning: “Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen.”

Van de Grift zette bewust hoog in met haar plan. Ze wil een stap verder zetten: iets groters met de foto’s maken. “Ik ben afgestudeerd aan Minerva met een installatie en sindsdien heb ik vooral vrij fotowerk gedaan en in opdracht gewerkt. Nu merk ik toch dat ik het miste om met een groter idee te werken; ik wil iets echt nieuws maken, iets ruimtelijks.”

Begrip van de dingen
De jury was gecharmeerd van het ingediende voorstel Het universum van de dingen, waarin Van de Grift uitlegt wat haar drijft. De jonge kunstenares stelt: ‘Door middel van mijn werk probeer ik de logica van ons dagelijks leven open te breken en te herdefiniëren, een onderzoek naar ons begrip van de dingen.’ In haar werk onderzoekt en experimenteert ze, en in haar voorstel borduurt ze daarop voort: ze wil zich buiten de fotografie begeven, en toewerken naar ruimtelijke collage- of installatie-achtige fotowerken / wandsculpturen, waarin ze diverse componenten samenvoegt.

Marthe van de Grift (links) wint het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst, Esmé van den Boom (midden) wint in de categorie literatuur en Rosa Everts (rechts) krijgt de publieksprijs

Op de vraag hoe het jaar er vanaf nu gaat uitzien tot de volgende Wildvang (zaterdag 14 december 2019 in het CBK) als haar werk wordt gepresenteerd, is ze nog niet zo zeker. “Ik ben niet echt een planner, dus daar moet ik serieus mee bezig gaan. Daar komt bij dat mijn werk nooit echt af is, ik zit altijd wel te schuiven of aan te passen. Dat maakt het niet eenvoudiger. Maar spannend wordt het zeker.”

Mogelijk kan een coach haar daarbij helpen, want Van de Grift wint naast het geldbedrag dat aan het stipendium is verbonden – 6.000 euro waarmee ze haar plannen kan realiseren – ook 1.000 euro voor een coach die haar tijdens het traject begeleidt.

Doortastendheid
Tijdens Wildvang betrad juryvoorzitter Andrea Möller het podium om Van de Grift lof toe te zwaaien. De jury, die haar werk als prikkelend en esthetisch omschrijft, is van mening dat Van de Grift ‘het meest overtuigend heeft aangetoond dat zij niet alleen origineel en spannend werk kan maken, maar dat de beurs haar ook in staat stelt dit werk verder te verdiepen’. De jury was bovendien onder de indruk van de intelligentie, doortastendheid, creativiteit en gedrevenheid die uit haar voorstel blijken.

Van de Grift is zelf vooral gelukkig met de manier waarop zij het voorstel heeft opgezet. “Ik heb heel veel moeite gedaan om er een echt werkplan van te maken. Ik ben vooral blij dat ik in mijn plan iets van een openheid heb gelaten. Dus als we een half jaar verder zijn, ben ik zelf ook benieuwd waar ik dan sta en hoe het eruit ziet.”

De toekenning van het stipendium vindt de kunstenares uiteraard prachtig, maar Van de Grift reageerde vooral enthousiast op de woorden van de jury. “Ik voel het als een bewijs van erkenning. Dat je te horen krijgt dat je goed bezig bent. Dat raakte me wel.” Dan vervolgt ze met een glimlach: “En natuurlijk dat je nu aan de slag moet, ik moet het echt gaan doen. Daar zorgt zo’n prijs ook voor. Het vertrouwen dat eruit spreekt, is een mooie stimulans.”

Hendrik de Vriesstipendium
Tijdens Wildvang maakte wethouder Paul de Rook bekend welke twee talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een aanmoedigingsbeurs van 6.000 euro van de gemeente Groningen om nieuw werk mee te realiseren. Genomineerd voor beeldende kunst waren Rosa Everts, Marthe van de Grift en Wim Warrink. Voor literatuur Esmé van den Boom en Jelte Hommes. Marthe van der Grift en Esmé van den Boom wonnen en werken het komende jaar aan hun projecten. Die worden tijdens de volgende editie van Wildvang gepresenteerd. Rosa Everts krijgt de publieksprijs van 1.000 euro.

Stefan Nieuwenhuis

Sander van der Bij

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2018/12/18/448">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Esme in haar nopjes met prijs

Esmé van den Boom heeft het Hendrik de Vries-stipendium 2018 in de categorie literatuur gewonnen. "Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad