actueel


BIJ ESME VAN DEN BOOM LOOPT ALLES OP ROLLETJES

“IK HAD AL EEN GOED IDEE,

EN NU OOK NOG DEZE GEWELDIGE PRIJS”

Op de vijfde editie van het drukbezochte en gezellige talent-event Wildvang, afgelopen zaterdag in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Groningen, heeft Esmé van den Boom het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie Literatuur. Volgens de jury is haar voorstel ‘aansprekend, fris en origineel en tegelijkertijd zelfbewust en bescheiden van toon’. Van den Boom reageerde verheugd op de toekenning en op de mooie woorden. “Het klinkt misschien arrogant, maar ik heb al de hele tijd het gevoel dat ik met een heel goed plan rondloop, dus ik zou er hoe dan ook mee aan de slag gaan. Dat staat vast. Maar natuurlijk liever mét prijs.”

Op het jaarlijkse event dat de spotlight richt op het talent van Groningen, kreeg zij uit handen van cultuurwethouder Paul de Rook de felicitaties en een bedrag van 6.000 euro waarmee ze haar poëtische plannen kan waarmaken, samen met 1.000 euro die ze vrij mag besteden aan begeleiding tijdens het werk aan haar project. Van den Boom gaat jonge vrouwen uit Groningen interviewen over hun toekomst en het al dan niet krijgen van kinderen. Die gesprekken wil ze daarna in poëzie vatten. Maar daar zal het niet bij blijven, als het aan Van den Boom ligt: voor haar is het stipendium een mooie opstap naar meer. Uiteindelijk wil ze dit thema uitwerken tot een roman. “Zo heb ik het in ieder geval allemaal gepland. Eerst afstuderen, dan met de interviews en de gedichten aan de slag en daarna wil ik de informatie verwerken in een roman.” En voordat de vraag wordt gesteld, voegt ze er alvast aan toe: “Ja, ik ben een planner.”

Esmé van den Boom wint Hendrik de Vriesstipendium literatuur

Vreemdheid
De jury was onder de indruk van haar plan, omdat zij op jonge leeftijd een geëngageerd voorstel doet voor onderzoek naar moederschap. Volgens het juryrapport benadert Van den Boom dit ‘vanuit een heel persoonlijk perspectief maar weet het onderwerp in haar voorstel te verbreden naar de Groningse situatie en naar algemene maatschappelijke thema’s, zoals de maakbaarheid van het leven en de positie en rol van de vrouw als moeder. Haar poëzie overtuigt de jury vanwege de bijzondere combinatie van leesbaarheid en vreemdheid, die zij realiseert door aan gewone gebeurtenissen en taal een vaak verrassende en vervreemdende draai te geven.’

Een opgetogen Van den Boom was onder de indruk van de woorden van de juryvoorzitter Andrea Möller. “Ik hoopte vooral dat mijn plan goed zou overkomen en dat ze zouden begrijpen welke kant het opgaat. Ik was blij te horen dat ze mijn persoonlijke aanpak zo wisten te waarderen. Ik was bang dat als je het over vrouwen en moederschap hebt, de vrouwen in de rol van moeder worden gedwongen, en dat het alleen over het moederschap gaat. Dit project gaat meer over de toekomst, waar het moederschap een heel belangrijke component in is. Maar niet alles.”

Plannen
Van den Boom snijdt in haar werk vaak maatschappelijke thema’s aan. Daarover zegt ze in haar plan: ‘Een kind op de wereld zetten is de meest fysieke vorm van toekomst die je als mens kan maken’. Voor Van den Boom hangt die keuze voor een groot deel af van vertrouwen in de toekomst. Daarover is ze eerlijk en openhartig: “Zelf besloot ik jaren geleden rationeel dat ik niet voldoende vertrouwen in de toekomst en in mezelf had om moeder te worden, maar mijn lichaam denkt daar al een jaar anders over. En daar komt dat plannen weer bij kijken: ik denk het van tevoren uit, ik plan alles. Maar ja, niet alles werkt zo.”

Voor Van den Boom is het Hendrik de Vriesstipendium een radertje in een groter geheel in het culturele veld in Groningen. “Het is een fantastische impuls. In Groningen heb je als beginnend schrijver zoveel mogelijkheden om verder te komen. Je kunt veel optreden, mensen willen je verder helpen, er zijn festivals en dit stipendium past in die traditie: je kunt tijd vrij maken om te leren en om weer nieuwe stappen te zetten. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Hendrik de Vriesstipendium
Tijdens Wildvang maakte wethouder Paul de Rook bekend welke twee talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een aanmoedigingsbeurs van 6.000 euro van de gemeente Groningen om nieuw werk mee te realiseren. Genomineerd voor beeldende kunst waren Rosa Everts, Marthe van de Grift en Wim Warrink. Voor literatuur Esmé van den Boom en Jelte Hommes. Marthe van der Grift en Esmé van den Boom wonnen en werken het komende jaar aan hun projecten. Die worden tijdens de volgende editie van Wildvang op zaterdag 14 december 2019 gepresenteerd. Het boek van Van den Boom verschijnt eind 2019 bij Uitgeverij Passage.

Stefan Nieuwenhuis

Sander van der Bij

Facebook
Google+
http://kunstenstad.nl/2018/12/18/esme-in-haar-nopjes-met-prijs">
Twitter
YouTube
Pinterest
LinkedIn
MEER KUNST & STAD

Marthe krijgt bewijs van erkenning

Marthe van de Grift heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2018 gewonnen in de categorie beeldende kunst. "Het was ergens superraar. Ik wilde er van tevoren niet te veel op hopen, dus toen mijn naam werd genoemd was ik echt overdonderd. Stond ik daar ineens, met een bos bloemen..."

LEES MEER >

Finale stripproject nadert

Vanaf 2012 ‘verstripten’ Groninger striptekenaars de ontwikkelingen rond de Grote Markt op verzoek van het CBK. In een Q&A blikten de makers terug op de stripestafette die de afgelopen zes jaar te zien was rond de bouwlocatie aan de Grote Markt...

LEES MEER >

Vrouwelijk naakt in de kunst

In het CBK vond een prikkelende paneldiscussie plaats over vrouwelijk naakt in de kunst. Aanleiding voor het gesprek was de #metoo-discussie van de afgelopen maanden. De vrouw in de kunst is een subject geworden, niet langer een object...

LEES MEER >

Stipendium wekt Wad Indianen tot leven

Koos Buist heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2017 gewonnen in de categorie beeldende kunst. Hij won de prijs voor zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of Buist gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: "Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing..."

LEES MEER >
Meer Kunst & Stad